Heb ik een VPN nodig?

Met een VPN zou je deze video wel kunnen bekijken


Veel makers van VPN-software suggereren dat een VPN (Virtual Private Network) een essentieel onderdeel is van je internetbeveiliging. Toch heeft een VPN meestal weinig toegevoegde waarde. Via een betaalde VPN-service kun je namelijk nog steeds onveilige websites bezoeken en onbedoeld malware installeren. Er zijn situaties waarin een VPN wel nuttig kan zijn:

  • Met een VPN kun je doen alsof je verbinding maakt vanuit een ander land. Dat kan handig zijn als je toegang wilt krijgen tot streaming media die alleen beschikbaar zijn voor bepaalde regio’s.
  • Als je verbinding maakt met een openbare Wifi-hotspot loop je het risico dat je computer onderdeel wordt van een onveilig netwerk. Door een VPN te gebruiken gaat al jouw internetverkeer via de versleutelde netwerkverbinding van de VPN-aanbieder. Zo kan niemand op het onveilige netwerk toegang krijgen tot jouw apparaat.
  • Je wilt dat je IP-adres niet naar jou kan worden herleid. Nu is er wel discussie mogelijk over de vraag of een IP-adres moet worden beschouwd als persoonlijke informatie. Deze toepassing lijkt vooral interessant voor de echte privacy-diehards en personen die op internet illegale activiteiten ontplooien.

Heb ik een VPN nodig?