Bescherming tegen ransomware

Van alle plagen die een computergebruiker kunnen treffen, is ransomware momenteel waarschijnlijk de gevaarlijkste. Een infectie begint meestal met het openen van een e-mailbijlage die afkomstig lijkt van een betrouwbaar bedrijf. De malware versleutelt alle persoonlijke gebruikersbestanden, waarna op het scherm instructies verschijnen van de cybercriminelen. Alleen zij beschikken over de code die nodig is om de bestanden weer te ontsleutelen. En daar vragen ze geld voor, in bitcoins.

Wat te doen tegen ransomware?

1. Maak regelmatig een back-up. Zet de back-up bij voorkeur op een externe harde schijf of een USB-stick die groot genoeg is om alle waardevolle bestanden op te slaan. Koppel het back-upmedium los na het maken van de back-up. De bestanden op een back-upschijf die op de computer is aangesloten, worden namelijk ook versleuteld door de ransomware.

Opslag van bestanden in de cloud met een dienst als Google Drive of Microsoft OneDrive beschermt niet tegen ransomware: zodra bestanden in de betreffende map op de computer (Google Drive, OneDrive, Dropbox) zijn versleuteld, worden deze gesynchroniseerd en is alles weg. Een online back-upservice is wel een optie, zij het dat daar meestal een klein bedrag per maand voor moet worden betaald.

2. Houd software up-to-date. Installeer updates van Windows, Java en andere programma’s waarvoor updates beschikbaar zijn.

3. Installeer een goed antivirusprogramma. Windows Defender biedt ‘basisbescherming’, maar er zijn betere producten op de markt: Kaspersky, Bitdefender, Norton en F-Secure, om er een paar te noemen. Kaspersky heeft ook een gratis tool tegen ransomware.

Bescherming tegen ransomware