Bescherming tegen ransomware

Van alle plagen die een computergebruiker kunnen treffen, is ransomware momenteel waarschijnlijk de gevaarlijkste. Een infectie begint meestal met het openen van een e-mailbijlage die afkomstig lijkt van een betrouwbaar bedrijf. De malware versleutelt alle persoonlijke gebruikersbestanden, waarna op het scherm instructies verschijnen van de cybercriminelen. Alleen zij beschikken over de code die nodig is om de bestanden weer te ontsleutelen. En daar vragen ze geld voor, in bitcoins.

Wat te doen tegen ransomware?

1. Maak regelmatig een back-up. Zet de back-up bij voorkeur op een externe harde schijf of een USB-stick die groot genoeg is om alle waardevolle bestanden op te slaan. Koppel het back-upmedium los na het maken van de back-up. De bestanden op een back-upschijf die op de computer is aangesloten, worden namelijk ook versleuteld door de ransomware.

2. Houd software up-to-date. Veel updates, waaronder de updates van Windows, worden automatisch geïnstalleerd. Installeer ook updates van andere programma’s, zoals iTunes, als daarom wordt gevraagd.

3. Installeer een goed antivirusprogramma. Windows Defender biedt een redelijke basisbescherming, maar er zijn betere producten op de markt, bijvoorbeeld van Bitdefender, F-Secure of ESET.

Bescherming tegen ransomware